Big Five weetjes op woensdag!


Zelf ben ik gek op dieren en Zuid Afrika. In november ga ik dan ook 2 weken met mijn vader rondtrekken. Dus om vast in de sfeer te komen zijn hier wat feitjes over de Big Five. De Big Five zijn de 5 gevaarlijkste dieren in Afrika. De leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard. Eigenlijk hoort hier ook de nijlpaard bij, maar dat is niet officieel.

De leeuw:
De vrouwtjes gaan op jacht, onder meer op zebra’s, buffels en gazellen. De staart van de leeuw is 60 tot 100 cm lang. Deze houdt hem in balans bij het lopen, rennen en klimmen. Leeuwen kunnen goed horen en zien. Als het donker is zien ze zwart-wit, maar overdag ziet een leeuw wel in kleur. En het belangrijkste feitje over de leeuwen is dat ze WEL een bedreigde diersoort zijn!

De olifant:
De olifant is een van de intelligentste dieren op aarde. Het is dan ook waar dat een olifant niks vergeet, op deze manier weten ze soms na dagen niks te hebben gedronken een waterpoel altijd weer te vinden. De slurf heeft geen botten en is een fusie tussen neus en bovenlip en bevat tot 150.000 spieren. De huid van de olifant is zo gevoelig, dat ze een vlieg kunnen voelen landen. De wijfjes hebben de leiding met als hoofd de matriarch.

De buffel:
Hij is onvoorspelbaar en kan gevaarlijk zijn voor jagers en mensen die te dichtbij komen. Zijn grootste vijand is de leeuw. De buffel wentelt graag in modderpoelen om af te koelen. En drinkt het liefst tientallen liters water op een dag. Een bronstig vrouwtje trekt meerdere mannetjes aan. De stier dat het hoogst in de hiërarchie staat heeft over het algemeen het meeste recht om te paren, maar gevechten komen toch regelmatig voor.

De neushoorn:
Er zijn 2 soorten neushoorns in Afrika. De Witte en de Zwarte neushoorn. De Zwarte neushoorn gebruikt zijn puntige bovenlip voor het eten van bladeren en takjes. Ondanks dat zijn naam het doet vermoeden is de Witte neushoorn niet wit. De naam is waarschijnlijk een verkeerde vertaling van het woord “wide” het Engelse woord voor “breed” dat betrekking heeft op de brede lippen van de neushoorn. Deze brede, vierkante bovenlip wordt gebruikt voor het grazen. De Witte neushoorn is groter en meer tolerant dan de Zwarte neushoorn.

De luipaard:
Door een zeer trage spijsvertering en doordat een luiaard erg langzaam eet, poept hij niet vaker dan 1 keer per week. Een luiaard kan moeilijk wandelen door zijn haakklauwen, maar kan weer erg goed zwemmen. Hij beweegt zich erg traag, zodat hij naast zijn camouflage kleur, nog minder opvalt.

Hope you like it!

Liefs,
Amanda

Foto: gemaakt door mij in het Kruger National Park.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: